Prijava

Anketa
Kako privabiti več igralcev na E-mesto?


Tarok karte

Tarok karte

Tarok je precej stara igra s kartami, zato tudi poznamo kar nekaj različic te igre. Igra se s kartami, na katerih so narisane posebne podobe (piktogrami), nekaj pa je tudi povsem običajnih kart, na primer s podobo kralja ali kraljice ter nenazadnje tudi kart s preprostimi oznakami srca, kare, pika in križa.

Tarok karte moramo najprej ločevati od tarot kart. Tudi te so bile namreč prvotno namenjene igram in na njih so ravno tako različni piktogrami, danes pa se uporabljajo na primer za napovedovanje prihodnosti in v druge »okultne« namene.

Pri nas se igra tarok s kompletom kart, ki so ga priredili v Avstriji, in šteje zgolj 54 kart, ob samem nastanku igre pa je bilo kart več. Prav tako se najbolj pogosto uporabljajo Piatnikove karte, čeprav obstajajo tudi druge različice (tudi slovenskih avtorjev), ki imajo narisane povsem drugačne podobe.

Med Piatnikovimi tarok kartami so pri nas najpogostejše karte v izvedbi Blitz, ki imajo na hrbtišču rdeče-belo-črn droben vzorec, karte v izvedbi Karo, kjer je hrbtišče modro-črno karirasto, redkejše pa so izvedbe z drugimi vzorci, na primer Jagd, ki je nekakšna lovska različica, saj je na hrbtišču narisan jelen ob robu gozda.

54 kart delimo na 22 tarokov ter 32 barvih kart: 8 src, 8 kar, 8 pikov in 8 križev. Med barvnimi kartami je najvišja karta kralj, sledijo pa dama (kraljica), konjenik (kaval) in fant. Pri rdečih barvah si sledijo karte z enim, dvema, tremi ali štirimi srci ali karami, pri čemer je štirica najnižja, pri črnih pa karte z desetimi, devetimi, osmimi ali sedmimi piki ali križi – in tu velja ravno obratno: najvišja karta je desetica. Barvnim kartam brez podobe pravimo tudi »platelci«.

Najbolj zanimive karte so seveda taroki. Ti so oštevilčeni z rimskimi številkami od 1 do 21, zadnji in najvišji tarok pa je tako imenovani škis, ki ga predstavlja podoba dvornega norčka. Posebni imeni imata tudi tarok s številko 21: mond (iz francoske besede za »svet«), ter tarok s številko 1: palčka oziroma pagat.

Pri klasičnem kompletu kart barvne karte s podobami grafično zasnovane tako, da jih sestavljata dve enaki podobi – ena obrnjena navzgor in ena navzdol, tako da vidite enako sliko ne glede na to, kako držite karto. Povsem drugače pa je pri tarokih – tu sta ilustraciji dejansko različni. Ilustracije za karte je sicer v osnovi narisal Georg Pointner, ki je zanje uporabil tako evropske kot tudi nekoliko bolj orientalske motive (na primer pikov kralj in tarok številka 21).

Kaj pa Smrekarjev tarok?

Četudi velika večina ljudi pri nas igra tarok s Piatnikovimi kartami, imamo Slovenci tudi nekaj svojih tarok kart, med katerimi so najbolj znane Smrekarjeve. Te je zasnoval slovenski slikar, grafik in ilustrator Hinko Smrekar, in o podobah na njih je znanega precej več kot o podobah na Piatnikovih.

Smrekar je bil zaveden Slovenec, ki je podobe za karte narisal med letoma 1910 in 1912, njegove karte pa je natisnila v letu 1910 ustanovljena prva tovarna igralnih kart v Ljubljani – ta je imela sicer namen konkurirati Piatnikovi tovarni, ki je imela že tedaj za sabo častitljivih devetdeset let, vendar se poslovanje žal ni izšlo po načrtih in naša tovarna kart je hitro  propadla.

Smrekarjevim kartam pravzaprav pravimo slovanske, saj je v podobah zajemal motive iz življenja vseh slovanskih narodov – predvsem šege in navade, noše ter podobe iz vaškega življenja. Tako so bili med podobami kurenti, plešoči medved, upodobitev češke šege pregona zime iz vasi, ples imenovan »moreško« s Korčule in podobno.

Karte so Smrekarju v tistem času nakopale več preglavic kot slave. V času Soške fronte so jih namreč radi igrali vojaki, kar pa ni naletelo na dober odziv: vojaško vodstvo je ugotovilo, da vsebujejo karte tudi srbske in ruske motive, torej motive narodov, ki so veljali za sovražne. Smrekarja je tako doletela anonimna ovadba, v kateri so mu očitali marsikaj, med drugim celo umor lastne matere, in znašel se je v taborišču za politične osumljence, kasneje pa celo v zaporu v Judenburgu. Na srečo se mu je zaradi hlinjenja neprištevnosti uspelo vrniti domov.

Smrekarjeve karte (in še nekaj drugih) so bile zaradi neprikrite panslovanske podobe prepovedane od leta 1916 do 1918, torej zgolj kratek čas. In če pomislimo na dejstvo, da je cerkev že mnogo pred tem, leta 1377 prepovedala vse igralne karte, saj naj bi bile hudičevo delo, ni takšna prepoved pravzaprav nič posebnega.

Če ste tako igralec taroka kot zagovornik slovenskega, potem vam vsekakor priporočamo, da kdaj zaigrate tudi s Smrekarjevimi kartami, na katerih so tudi podobe iz naših krajev, sicer pa od Piatnikovih niso toliko različne – taroki so na primer ravno tako oštevilčeni z rimskimi številkami. Če vas podrobneje zanima, kako so Smrekarjeve karte za tarok nastale, pa vam priporočamo ogled dokumentarnega filma Matjaža Fistravca z naslovom »Tarok zgodovina«, ki je nastal v letu 2008.

Kje lahko kupim tarok karte?

Tarok karte so na voljo v naši spletni trgovini e-Mesto.Si, z nakupom pa podpirate tudi delovanje in razvoj celotnega portala. Trudimo se, da imate ves čas pestro izbiro tarok kart po najugodnejših cenah v Sloveniji! 

e-mesto.si