Prijava

Anketa
Kako privabiti več igralcev na E-mesto?


Pravila
 

TAROK PRAVILA

AVTOR: Veljko Ristić

NAPISANO: DECEMBER 2004
POPRAVLJENO: MAJ 2013

www.tarok4.com
www.e-mesto.si

 

KAZALO

 

 

UVOD

 

Za igro tarok lahko mirno rečemo, da je najpopularnejša igra s kartami v Sloveniji. Igra jo staro in mlado, škisa, monda in ostale karte lahko zasledimo poleti na plažah širom Jadrana, med letom pa na mizah lokalne gostilne v družbi pivskih kolegov, v dnevni sobi v rokah starejših in mlajših članov kakšne slovenske družine in v družbah, ki si s tarokom preganja dolgčas in hkrati še trenira sive celice.

Prve omembe besede tarok segajo v leto 1530, ko se v severni Italiji pojavijo karte z imenom »tarocchi«, s katerimi se igra »gioco dei tarocchi« (igra tarokov). Že v tej igri so poznali adute (t.i. trionfi), ki so med igro prevzeli druge karte.

Slovenski tarok izhaja iz avstrijskega klicanja kralja (Königrufen), vendar je zaradi razlik v licitiranju in točkovanju dosti bolj tekmovalen. Igro pod imenom tarok poznajo Madžari, Avstrijci, Francozi, Čehi, Slovaki in Nemci (Bavarci), vendar ga igrajo v Franciji popolnoma drugače kot mi, Bavarci ga igrajo z navadnimi kartami, Madžari pa z 78 tarok kartami. Avstrijci so madžarski tarok priredili in ohranili le 54 kart. Tako igro poznamo tudi pri nas, (čeprav imamo nekaj svojih posebnosti) iz Smrekarjevih pravil.

Za slovenski tarok velja rek, da ima vsaka vas svoja pravila. Pravila, ki so navedena v tem besedilu, veljajo za igranje taroka v štiri ali tri na spletni strani http://www.tarok4.com in http://www.e-mesto.si. Nastala so kot kompromis med različnimi lokalnimi pravili in so plod številnih debat na forumu našega spletnega portala.

Opisana pravila so namenjena tako izkušenim igralcem, da se seznanijo z vsem podrobnostmi pravil na spletni strani http://www.tarok4.com in http://www.e-mesto.si, kot začetnikom, ki se lahko iz teh pravil naučijo osnov taroka. Poudariti velja, da se bodo, tako kot sam program, tudi ta pravila prilagajala, razvijala in spreminjala, dokler ne bodo dosegla zrelosti in splošno sprejetega nivoja.

 

Karte

Tarok se igra s posebnimi kartami. Vseh kart je 54; 32 barvnih kart, ki se delijo na 4 barve (srce, karo, pik in križ) po 8 kart in 22 tarokov.

Vsako barvo sestavljajo kralj(5 točk), dama(4), kaval(3), fant(2), in po 4-je platlci (vsak po 1 točko). Kolikor je vrednost karte, toliko je karta močna. Torej kralj lahko pobere vse barve, damo pa pobere samo kralj. Moč platlcov se razlikuje glede na barvo. Pri rdeči (srce in kara) barvi je enka najmočnejša, štirica pa najšibkejša, pri črni barvi (pik in križ) je pa desetka najmočnejša in sedmica najšibkejša.

Srce in kara – rdeči barvi (karte so zložene po moči, od najmočnejšega kralja, do najšibkejše štirice)


Pik in križ – črni barvi (karte si sledijo po moči, od najmočnejšega kralja, do najšibkejše sedmice)

Če igralec osvoji vse 4 kralje, dobi 10 dodatnih točk.

Taroki so karte z rimskimi številkami . Razvrščeni so po vrsti, glede na moč; od
najšibkejšega pagat (I-ka) pa do najmočnejšega monda (XXI). Škis je joker in predstavlja
najmočnejši tarok – XXII. Taroki predstavljajo adute (razen pri barvnem valatu), vendar
so vredni samo po 1 točko, razen pagata, monda in škisa, ki štejejo vsak po 5 točk. Tej
taroki imajo še nekaj drugih posebnosti:

Škis je najmočnejša karta in pobere vse karte. Razen v primeru kraljevskega trika in če se igra barvni valat.

Mond je druga najmočnejša karta, vendar ima eno slabost. Če vam monda odvzamejo pišete -20 točk (mondfang).

Pagat (oz palčka) je najmanjši tarok, vendar lahko prinese največ točk. Če je napoved pagat ultimo uspešno izvedena prinese 50 dodatnih točk.

Vsi trije skupaj tvorijo trulo (10 dodatnih točk).


Štetje kart

Vedno se vzame po tri karte iz kupa. Sešteje se vrednost teh kart in odštejta se 2 točki. Kralji, pagat, mond in škis so vredni po 5 točk, dama šteje 4, kaval 3, fant 2, platlci in ostali taroki pa po 1 točko. Če na koncu ostaneta 2 ali 1 karta je podobno; sešteje se vrednost kart, vendar se tokrat odšteje samo 1 točka.

 

VSE KAR JE POTREBNO VEDETI O SAMI IGRI

 

Pred zacetkom igranja

Igralci se za igralno mizo vsedejo poljubno. Igralec, ki bo prvi delil karte, je določen tako, da vsak od igralcev prevzdigne kup s kartami in pogleda spodnjo karto. Kdor ima najnižjo karto bo delil prvi. Pri tem je vrednotenje barv naslednje: srce, kara, pik in nazadnje še križ. Igralci se lahko dogovorijo koliko rund bodo odigrali, ali pa igrajo poljubno dolgo in ko se naveličajo napovejo škis rundo. To storijo preden so razdeljene karte; tisti igralec, ki ima škisa bo mešal zadnji. Če škisa dobi igralec, ki tedaj deli karte, se odigra še cel krog, Če pa je škis slučajno v talonu velja škis runda za naslednji krog.


Potek runde

1. Razdelitev kart
2. Licitacija
3. Talon
4. Napovedani in tihi bonusi
5. Kontre
6. Igra
7. Tockovanje runde

Vsaka točka posebej je tudi razložena na tej strani.


Razdelitev kart

Ko je igralec karte premešal, mora obvezno ponuditi nasproti sedečemu igralcu da karte prevzdigne (zgornji kup kart da pod spodnji kup). Karte se deli po 6 skupaj, v smeri urinega kazalca. Delilec da najprej 6 kart za talon, nato pa v dveh krogih razdeli še preostale karte. Začne pri igralcu na njegovi levi - ta igralec bo imel tudi najvišjo prioriteto pri licitaciji.

Opomba če se delilec zmoti pri deljenju, piše -20 in ponovno deli karte. Če se naslednjič zmoti (kadarkoli), se prejšnja kazen podvoji. Torej, če se zmoti drugič (recimo v 4. krogu) piše - 40, tretjič (recimo v 20.) -80, itd... Če kateri od igralcev nima taroka, se ponovno razdeli karte (pravilo brez taroka ni taroka).


Licitacija

Vsaka nova runda se začne z licitacijo po pravilu obvezne trojke. Začne igralec, ki sedi levo od tistega, ki je delil karte. Ta igralec ima prednost in liticira trojko (obvezna 3). Nato se liticira po vrsti, v smeri urinega kazalca. Igralec lahko liticira katerokoli igro, lahko pa reče "naprej" oziroma "dalje" (pasira), če se odloči da ne bo igral. Na ta način iztopi iz licitacije za igro. Če nihče od igralcev ne liticira nobene igre, se igra klop. V nasprotnem primeru se igra liticirana igra.

Velja pravilo, da se ne more liticirati po vrednosti nižje ali enake igre kot je že bila liticirana. Enako igro se lahko liticira le, če ima ta igralec višjo prioriteto kot igralec, ki je to igro že izbral. Najvišjo prioriteto ima igralec, ki je liticiral trojko, najnižjo pa igralec, kateri je delil karte. Torej, trojko lahko igra le igralec, ki je imel prednost. Ko si je določeni igralec izboril igro (licitator), pri tem so ostali iztopili iz licitacije, lahko ta igralec izbere še višjo igro (lahko viša). Licitacija je s tem končana.


Pregled iger
 

IME IGRE

VREDNOST IGRE

RAZLIKA IN BONUS

KAJ JE POTREBNO ZA ZMAGO

TALON

RADELCI

Klop

"- razlika" vsem igralcem, ali "+/- 70" enemu od igralcev, ali "+35 enemu in -35 drugemu" igralcu

NE

igralec zmaga le, če ne pobere nobenega vzetka, sicer je pa cilj zbrati čim manj točk

ostane pokrit, vendar se vsakemu vzetku doda po 1 karta

DA

Tri

10

DA

36 točk ali več

vzamejo se 3 karte

NE

Dva

20

DA

36 točk ali več

vzame se 2 karti

NE

Ena

30

DA

36 točk ali več

vzamejo se 1 karta

NE

Solo tri

40

DA

36 točk ali več

vzamejo se 3 karte

NE

Solo dve

50

DA

36 točk ali več

vzame se 2 karti

NE

Solo ena

60

DA

36 točk ali več

vzame se 1 karta

NE

Berač

70

NE

ne sme se pobrati nobenega vzetka

ostane pokrit

DA

Solo brez talona

80

DA

36 točk ali več

ostane pokrit, pripada pasivni ekipi

DA

Odprti berač

90

NE

ne sme se pobrati nobenega vzetka

ostane pokrit

DA

Barvni valat brez talona

125

NE

pobrati je potrebno vse vzetke (po pravilih barvnega valata)

ostane pokrit

DA

Valat brez talona

250

NE

pobrati je potrebno vse vzetke

ostane pokrit

DA
Napovedi in tihi bonus

Potem, ko je igra zliticirana in si aktivni igralec založi karte (če je to pač potrebno), se pričnejo napovedi bonusov - začne aktivni igralec. Napovedan bonus šteje DVOKRATNO, lahko pa ga med igro dosežemo tudi brez napovedi (tiho), v tem primeru šteje ENOJNO! Izjema je barvni valat, ki je vedno napovedan in šteje +/-125 točk (minus v primeru, če bonus ni osvojen), napove pa ga lahko samo igralec, ki je igral katerokoli od solo iger (solo 3, solo 2, solo 1 ali pa solo brez). Igra se po posebnih pravilih barvnega valata. Obstajajo naslednje možnosti za ostale bonuse:

1. Tiha osvojitev (kralji, trula, valat, pagat ultimo, in kralj ultimo (glavna ekipa)):
- glavne ekipe - šteje se pozitivna vrednost bonusa
- pasivne ekipe - glavni ekipi se šteje negativna vrednost bonusa

2. Napoved bonusa s strani glavne ekipe (vsi bonusi razen barvnega valata)
- osvojitev bonusa - pripiše se +2 * vrednost bonusa
- neosvojitev bonusa - pripiše se -2 * vrednost bonusa
- opomba: valata lahko napove samo glavni igralec

3. Napoved bonusa (trula, kralji, pagat ultimo) s strani pasivne ekipe
- osvojitev bonusa - pripiše se -2 * vrednost bonusa glavni ekipi
- neosvojitev bonusa - pripiše se +2 * vrednost bonusa glavni ekipi

Bonusov se ne da napovedati (prav tako ne šteje tiha realizacija) pri KLOPU, BERAČU, ODPRTEM BERAČU, BARVNEM VALATU BREZ TALONA in VALATU BREZ TALONA. Pri vseh ostalih igrah pa je to dovoljeno.Pregled bonusov
 

ime

vrednost

kaj je potrebno za osvojitev bonusa

kdo lahko napove

radelci

Kralji

10

ekipa pobere vse 4 kralje

kateri koli igralec

NE

Kralj utlimo

10

aktivna ekipa pobere klican-ega kralja na koncu

igralec, ki ima klicanega kralja (v igrah 3,2 in 1)

NE

Trula

10

ekipa pobere pagata, monda in škisa

kateri koli igralec

NE

Pagat ultimo

25

pagat pobere zadnji vzetek

igralec, ki ima pagata v roki

NE

Barvni valat

125 (napovedan)

glavni igralec pobere vse vzetke (barve s kaerimi začne vzetek so močnejše od tarokov)

glavni igralec (v solo igrah)

DA

Valat

250

ekipa pobere vse vzetke

glavni igralec

DA
Kontre

Po koncu napovedi so na vrsti KONTRE. Kontrira se lahko igro ali pa katerokoli napoved bonusa nasprotne ekipe. Obstajajo naslednje vrste konter:

ime faktor kdo lahko kontrira

kontra

2

igralec A nasprotne ekipe

re-kontra

4

igralec B ekipe, katera je napovedala bonus

sub-kontra

8

igralec A nasprotne ekipe

mord

16

igralec B ekipe, katera je napovedala bonus


· Kontrira se vedno po vrstnem redu.
· Na nekaterih turnirjih je dovoljena le prva stopnja kontre.

PRIMERI:
a) Kontrira igralec nasprotne ekipe, re-kontrira glavni igralec, sub-kontrira isti igralec
nasprotne ekipe, mord-ira glavni igralec. Ne more biti že na začetku sub-kontra, če pred
tem ni bilo re-kontre in kontre.
b) Aktivni igralec napove kralje, pasivni igralec pa trulo. Aktivni igralec kontrira trulo,
pasivni pa kralje. Tedaj lahko aktivni igralec re-kontrira kralje, pasivni igralec pa trulo.
Itd...

 

DETAJLNI OPISI

 


KLOP

- Klop se igra samo v primeru, če vsi igralci pasirajo (pri licitaciji licitirajo "naprej"). Ker se vse točke se štejejo v minus, je cilj pobrati čim manj vzetkov. Če kateri od igralcev ne pobere nobenega vzetka, je zmagovalec in se mu šteje +70 točk, ostali igralci ne pišejo ničesar. Prav tako, če kateri od igralcev pobere 35 ali več točk, se mu šteje -70, ostali igralci tudi v tem primeru ne pišejo ničesar. Če se pa zgodi, da eden izmed igralcev ne pobere nobenega vzetka, eden pa zbere 35 točk ali več, piše prvi igralec +35 drugi pa -35 točk. Ostala 2 igralca ne pišeta ničesar.
- Velja pravilo obveznega prebijanja. Če imamo po moči višjo karto od tedaj najmočnejše, jo moramo obvezno vreči.
- Prav tako lahko pagat pade samo če je izsiljen.
- Talon ostane pokrit. Na vsakega od prvih šestih vzetkov se doda ena kart iz talona, ki pripada igralcu, ki je pobral vzetek.
- Ni bonusov.
- Klop je edina igra, kjer se ne da kontrirati!


TRI, DVA, ENA

- Če je liticirana katera od teh iger, se najprej kliče kralja s strani glavnega igralca (igralca ki je igro izliticiral). Igralec, ki ima klicanega kralja, bo soigralec glavnega igralca.
- Če je kralj v talonu, pomeni da glavni igralec igra sam! V tem primeru lahko kralja vzame ali pa ga pusti v talonu (za to potezo ne piše nobenih negativnih točk). Če pa kralja vzame in z njim pobere vzetek, mu pripada talon. Lahko pa klicanega kralja napove kot kralja ultimo.
- Trojko lahko igra samo igralec, ki ima prednost (pravilo obvezne trojke).
- Napovejo se lahko vsi bonusi razen barvnega valata.


SOLO TRI, SOLO DVE, SOLO ENA

- Pri teh igrah igralec igra sam (solo).
- Možna je napoved vseh bonusov, razen bonusa kralj ultimo.


BERAC

- Je ena izmed redkih iger, kjer igralec ne sme pobrati nobenega vzetka. V kolikor pobere kakšen vzetek, je izgubil in piše -70. Igra se v tem primeru takoj konča.
- Velja pravilo obveznega prebijanja.
- Igralec, ki je liticiral igro (glavni igralec), tudi začne. Nato pa vodi vzetek tisti, ki je pobral prejšnjega (tako kot je običajno).
- Talon ostane pokrit, in se ga ne sme pogledati do konca igre.
- Ni bonusov, lahko pa se igro kontrira.


SOLO BREZ

- Enako kot katerakoli od solo iger, le da talon ostane pokrit do konca igre - pripada seveda ostalim trem igralcem.


ODPRTI BERAC

- Enako kot pri beraču. Le da glavni igralec po prvem vzetku položi vse karte na mizo, tako da so vidne vsem ostalim igralcem.


BARVNI VALAT BREZ TALONA

- Kombinacija (napovedanega) barvnega valata in sola brez talona.

Pravila barvnega valata
- Začne glavni igralec.
- Aduti so vse 4 barve + taroki. Torej, če glavni igralec vrže barvo, je barva močnejša od taroka, če pa vrže taroka, je tarok močnejši od barve. Za zmago (+125) mora pobrati vse vzetke, v kolikor enega izgubi, se igra konča in piše -125.
- Ni bonusov.

Solo brez
- Talon ostane pokrit do konca igre.


VALAT BREZ TALONA

- Je kombinacija napovedanega valata in sola brez talona.

Pravila napovedanega valata
- Začne glavni igralec.
- Za zmago (+500) je potrebno pobrati vse vzetke, v kolikor se enega izgubi, je igra izgubljena (-500).
- Ni bonusov.

Solo brez
- Talon ostane pokrit do konca.
 

 

IGRA

 
Po konanem kontriranju, lahko končno začnemo igrati. Začne igralec, ki je imel prednost oziroma obvezno 3. Razen v primeru, da se igra katera od iger: berač, odprti berač, barvni valat brez talona, valat brez talona, ali če je napovedan barvni valat ali pa valat - v tem primeru začne licitator. Velja pravilo, da je na taroka je obvezno vreči vreči taroka, prav tako je na določeno barvo nujno vreči isto barvo. V primeru, da prvi pade tarok, igralec pa nima taroka, lahko vrže katerokoli barvo. Če pa prva pade barva in igralec nima te barve, lahko vrže taroka, v kolikor tudi taroka nima, lahko vrže katerokoli barvo. Aduti so taroki oziroma, če v določenem vzetku ni taroka, je adut barva, ki je padla prva. V primeru, da v zadnjem vzetku prva pade križeva sedmica, drugi srčev kralj, tretja pikova dama, in četrti križev pob - pobere križev pob, ker je bil križ v tem primeru adut, pob pa najmočnejši od le teh.
 

Posebnosti

Kraljevski trik

- Če padejo hkrati pagat, mond in škis, pobere pagat. Ne glede na vrstni red in pri katerikoli igri. Razen v primeru barvnega valata; če bi glavni igralec vrgel barvo, ostali trije pa palčko, škisa in monda - tedaj pobere barva, ker je le ta adut.


Izguba monda (mondfang)

- V primeru da igralec monda izgubi (z njim ne pobere vzetka), med igro ali pa če ga pusti v talonu (tudi v primeru, da kasneje osvoji talon), nemudoma piše -20.
- To ne velja pri kateremkoli napovedanem valatu, beraču, odprtem beraču ali klopu.


Obvezno prebijanje

- Obvezno je vreči po vrednosti višjo karto od tedaj najmočnejše kart ena mizi. Denimo da sta na mizi že mond in škis, tedaj je obvezno vreči pagata - pagat pobere vzetek.
- Velja pri igrah: klop, berač in odprti beračTockovanje runde

Končna vrednost runde bi zgledala nekako takole:

[ (VREDNOST IGRE +RAZLIKA) * ((+/-)1; '-' v primeru poraza) * (FAKTOR KONTRE) +/- ( BONUS(i) * (FAKTOR KONTRE) ) ] * 2 (morebitni radelc).

Točke se vedno pišejo aktivni ekipi (razen izgube monda). Če aktivno ekipo tvorita 2 igralca, licitator in igralec, ki je imel rufanega kralja - pišeta oba enako stevilo točk (v plus ali pa v minus). 'Razlika' ima vedno pozitivno vrednost. Če je glavna ekipa dosegla 36 točk ali več, se od te vrednosti odšteje 35 točk. V primeru pa, da je glavna ekipa dosegla manj kot 35 točk, se od 35 odšteje vrednost seštevka vzetkov glavne ekipe. Dobljeno vrednost zaokrožimo na 5 točk.


Radelci

Radelce dobimo, ko se igra katerakoli od iger ki je vredna 70 ali več, oziroma če je dosežen ali napovedan katerikoli od bonusov ki šteje 125 točk ali več. Radelc se pripiše na koncu igre vsakemu igralcu, in se za to igro ne upošteva. Vrednost igre se podvoji, če ima glavni igralec vsaj en radelc od prejšnjih iger. V primeru da je igro dobil, se glavnemu igralcu radelc izbriše, sicer (v primeru poraza) se radelc ohrani. Po končani partiji taroka, se za vsak neizkoriščen radelc pripiše -100 točk.


Renons

Renons lahko kliče katerikoli igralec med ali po koncu igre. Renons mora dokazati, sicer, če je renons klical med igro, piše renons sam. Renons se lahko kliče pri: - nepravilni razdelitvi kart - prehitevanju pri licitaciji (denimo, da nekdo napove bonus, preden si je licitator založil karte) - napačno odigrani karti - kazanje/gledanje kart nasprotniku - komentiranje potez med igro - nakazovanju izigrane karte soigralcu Vrednost renonsa je: -(vrednost igre) -35 -(napovedani bonusi). Upoštevajo se tudi morebitne kontre in radelci. Negativne točke piše igralec, ki je naredil napako.
 

 

PRIMER PISANJA

 

Seštevek po vsaki rundi je zapisan v posebno tabelo. V prvo vrstico tabele se napiše imena igralcev. Prvi je igralec, ki bo začel deliti karte, ostali se zapišejo po vrsti v smeri urinega kazalca. Druga vrstica je rezervirana za radelce, vsaka naslednja pa za posamezno rundo. Začetna tabela bi zgledala nekako takole:


Tabela po nekaj odigranih krogih pa takole (levi stolpec je za lažjo ponazoritev):

Seštevek v posamezni rundi se vedno prišteje seštevku od prejšnjih rund. Rezultat se zapiše v pripadajoči kvadratek. Prav tako lahko zraven igralca, ki je igro liticiral, narišemo *, tako da je pregledno kdo je igral, in kdo se je samo »šlepal«.
Kaj se je v našem primeru dogajalo pri prvih 4-ih rundah?
1. iA je igral 2 in rufal kralja, ki ga je imel iC. Konni seštevek je: 20(vrednost igre) + 10(razlika) + 10(tihi kralj ultimo)
2. iC je igral berača in ga ni naredil. Pisal je -70, od prej je pa že imel 40. V tabelo se zapiše -30 = 40 – 70. Vsem igralcem se nariše krogce, ti predstavljajo radlce.
3. iB je med igro izgubil monda, in se mu takoj zapiše -20. iD je igral ena, skupaj z iBjem. Dosegla sta 130 točk: 30 (vrednost igre) + 10 (razlika) + 25(tihi pagat ultimo) = 65, in vse skupaj pomnoženo z 2, zaradi radelca. Radelc se iD-ju briše.
4. iB je igral 2 in rufal iC. Igro sta dobila brez razlike, vendar sta na koncu izgubila pagata. Sešvetev je torej 20(vrednost igre) - 25(tihi pagat ultimo), kar je -5, v radlcu - 10. Ker je bila igra dobljena se radelc iB-ju briše (čeprav se je vrednost podvojila v minus).

 

 

LEGENDA

 

glavni igralec, licitator – igralec, ki je igro izliticiral
aktivna ekipa – glavni igralec (in igralec, ki ima rufanega kralja - v igrah 3,2,1)
pasivna ekipa – 2 ali 3-je igralci, ki so nasprotniki aktivni ekipi
ekipa – pasivna ali aktivna ekipa

 

e-mesto.si