Prijava

Anketa
Kako privabiti več igralcev na E-mesto?


Prepoznavanje in preprečevanje življenju in zdravju nevarnih situacij


1tan

1tan

Elitni član Št. sporočil: 17164
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 02.12.2011 19:06:07 Citiraj objavo Pošlji ZS

PRVA POMOČ RAZPOKANIM USTNICAM

Mrzlo vreme in suh, topel zrak v prostorih pozimi povzročita razdejanje na ustnicah.

Oblizovanje je prepovedano

Razpokanih ustnic nikar ne ližite, saj jih boste s tem še bolj izsušili. Uporabite balzam za nego ustnic.

Odstranite odmrle celice

Ustnice nežno zmasirajte z uporabo luščil. To bo spodbudilo prekrvavitev, odstranilo odmrle kožne luske in zmehčalo kožo. Po nežnem luščilu na ustnice nanesite balzam.

Hidratacija

Pitje vode je pomembno tudi za ustnice. Zato tudi v hladnih mesecih ne pozabite piti vode.

Maska iz medu

Pred spanjem si ustnice namažite z medom. Med bo ustnice nahranil, navlažil in obdal s sladkim okusom.

Šminka je prepovedana

Če že imate razpokane ustnice, za nekaj dni pozabite na šminko. Šminka jih še dodatno izsuši. Zato ustnice najprej pozdravite.
1tan

1tan

Elitni član Št. sporočil: 17164
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 19.12.2011 22:18:40 Citiraj objavo Pošlji ZS

Mravljinčenje v nogah je znak resne bolezni

Nad ščemenjem, trganjem in mravljinčenjem v nogah se ne pritožujejo le babice in dedki, vse pogosteje tudi pri otrocih zdravniki ugotavljajo sindrom nemirnih nog. Vzroki zanj so lahko zelo različni, lahko se pojavi pri slabokrvnih, nakazuje bolezen ledvic, živcev, ožilja, mogoče pa je posledica jemanja zdravil. Prav tako so zaključili, da je sindrom deden.

Sindrom nemirnih nog štejejo med nevrološko bolezen, pri kateri gre za pomanjkanje dopamina, živčnega prenašalca. Nemir v spodnjem delu nog se praviloma ne pojavlja čez dan, ko je oseba aktivna, temveč zvečer in ponoči, ko se umiri, zato ga povezujejo z motnjo spanja. Izjemoma imajo nekateri bolniki težave tudi podnevi, težko sedijo pri miru dlje časa.

Žal pri mnogih ne najdejo vzroka, pri nekaterih pa so trganje, zbadanje, nelagodje v nogah povezali z ledvičnimi boleznimi, slabokrvnostjo, boleznimi živcev in ožilja, depresijo, živčnostjo, revmo, sladkorno boleznijo.

Sindrom nemirnih nog zdravijo z dopaminergičnimi agonisti, dodajanjem železa, pomaga pa tudi uživanje vitamina B12. Čez dan hodite več kilometrov in redno telovadite, plavajte, ampak z ničimer ne pretiravajte. Zmanjšajte količino popite kave in zelenega čaja, predvsem pa se odpovejte poživilom zvečer pred spanjem. Pozitivne učinke ima tudi topla kopel, v katero lahko kanete nekaj kapljic eteričnega olja za sprostitev, po njej pa si privoščite masažo nog. Nekaterim koristi tuširanje s hladno vodo. Naučite se tehnik sproščanja, vpišite se na tečaj joge.
1tan

1tan

Elitni član Št. sporočil: 17164
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 23.01.2012 19:59:09 Citiraj objavo Pošlji ZS

Čas herpesov je tu. Vsem, ki prisegate na naravno, ponujamo namig, kako skrajšati zdravljenje s pomočjo zelišča, ki se gotovo skriva tudi v vaši kuhinjski omarici.

 Eden od nasvetov iz babičine domače lekarne, kako pospešiti zdravljenje herpesa, je, da ga blažite s čajnimi obkladki. Najbolje je, če čaj pripravite iz listov melise ali katere druge vrste mete. Meta je znana po svojih pomirjevalnih učinkih, dokazano pa učinkuje tudi proti nekaterim virusom, ki so krivci za pojav herpesa.

 Čaj pripravite tako, da v vrelo vodo za nekaj minut namočite dve žlički posušenih metinih listov – lahko pripravite tudi čaj iz vrečke. Čaj ohladite in ga s pomočjo vate na herpes nanesite večkrat na dan. Tako imenovana metina nega naj bi zdravljenje herpesa skrajšala za nekaj dni.

Ste vedeli?

Skodelica metinega čaja zvečer vas bo pomirila in zazibala v mirne sanje. Prav tako metin čaj med drugim odpravlja napetost in stres, pomirja želodec, odpravlja prebavne težave, blaži slabost, lajša menstrualne težave, migreno, vrtoglavico, blaži kašelj in zmanjšuje piskanje v ušesih.
1tan

1tan

Elitni član Št. sporočil: 17164
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 06.06.2012 21:01:06 Citiraj objavo Pošlji ZS

Razloga za slabo vest zaradi popoldanskega počitka ni, pravijo raziskovalci, ki so ugotovili, da 45 minut popoldanskega spanca pozitivno vpliva na miselne sposobnosti.

Kratek popoldanski počitek izboljšuje miselne sposobnosti tudi pri starejših, je pokazala manjša raziskava, v kateri je sodelovalo 50 prostovoljcev, starih od 50 do 83 let. Vsem sodelujočim so pred raziskavo s pomočjo elektronskih pripomočkov naredili podrobno analizo spanja in spalnih navad, vsi pa so rešili tudi različne kognitivne teste. Sodelujoče so raziskovalci razvrstili v dve skupini, prva je vsako popoldne spala 45 minut, druga pa dve uri.

Za kvalitetnejši spanec ponoči

Čeprav so nekateri mnenja, da popoldanski počitek vpliva na slabše spanje ponoči, je raziskava potrdila, da temu ni tako. Nasprotno, pri vseh sodelujočih se je kvaliteta nočnega spanca izboljšala, podaljšal pa se je tudi čas REM faze, ki igra pomembno vlogo pri počitku ter regeneraciji telesa in možganov. Raziskava je potrdila, da je počitek še kako pomemben za dobro delovanje miselnih sposobnosti, kar dokazuje tudi dejstvo, da so sodelujoči kognitivne teste, identične, kot pred začetkom raziskave, po koncu opravili veliko bolje.

Raziskovalci pravijo, da je mišljenje, da starejši potrebujejo manj spanca, zmotno. Ne glede na starost, telo v povprečju potrebuje okoli sedem ur spanja na noč, popoldanski dremež pa te potrebe le še dodatno pomaga zadovoljiti


1tan

1tan

Elitni član Št. sporočil: 17164
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 11.06.2012 12:36:21 Citiraj objavo Pošlji ZS

Če namesto klasičnih prigrizkov izberete pest rozin, boste poleg bolj zdravega grizljanja zmanjšali tudi občutek lakote in čez dan zaužili manj kalorij, je pokazala nedavna raziskava.

Ste vedeli?

  • Rozine imajo zelo veliko antioksidantov, ki varujejo imunski sistem, zavirajo staranje kože in telo varujejo pred prostimi radikali.
  • Vsebujejo tudi veliko naravnega sladkorja, kar organizem hitro oskrbi z energijo, bogate pa so tudi z vlakninami, kalcijem, železom in kalijem.
  • Uživanje rozin preprečuje nastanek zobne gnilobe in ščiti obzobno tkivo.
  • Tako kot pri predelavi drugega suhega sadja nekateri proizvajalci tudi grozdne jagode pred sušenjem poškropijo z žveplom, kar prepreči temno barvo rozin. Čeprav so zlato obarvane rozine morda privlačnejše, pa so zdravju veliko bolj koristne temne.
1tan

1tan

Elitni član Št. sporočil: 17164
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 29.06.2012 15:40:27 Citiraj objavo Pošlji ZS

KAKO NA NARAVEN NAČIN ODGNATI KOMARJE?

Dokler je poletje še tu, se v večini poskušamo zadrževati zunaj na soncu in zraku. S tem pa pridejo tudi številne preglavice s piki komarjev.

Znano je, da razpršila in kreme proti komarjem niso okolju prijazni, zato izberimo naraven način da pridemo do željenih rezultatov.

Preprečite razvoj komarjem, še preden se ti izležejo: Poskušajte zmanjšati ali pa povsem odstraniti dostop komarjem do vode v vašem vrtu in okolici hiše, saj bodo tam komarji po vsej verjetnosti izlegli jajčeca.
Citronela: sveče iz te rastline so znane po tem, da odganjajo komarje. S tem, ko jo prižgete ste lahko skoraj prepričani, da komarji ne bodo prišli v bližino sveče. Prav tako pa lahko citronelo nasadite v vaš vrt, ali bližino družabnih prostorov na vašem vrtu.
Nasadite rastlinje, ki odganja komarje: poleg že omenjene citronele, obstaja tudi mačja meta, ki bi naj bila še bolj učinkovita pri odganjanju komarjev. Prav tako pa komarje odganjata tudi rožmarin in ognjič.
Uporabite bakterije “Bacillus Thuringiensis Israelenis”: te bakterije so znane po tem, da komarje okužijo in uničijo. Čeprav se verjetno večina ob besedi “bakterija” malce ustraši, se lahko pri tej bakteriji pomirjeni, saj ima zelo izbirčen okus in ne škoduje ljudem. Kupite jih lahko v specializiranih trgovinah in enostavno postavite v vodo ali pa razpršite po vrtu.

Prispeval: Marjanca K., http://stil.spoznaj.si/?p=7868

 

 
Prepoznavanje in preprečevanje življenju in zdravju nevarnih situacij

e-mesto.si