Prijava

Anketa
Kako privabiti več igralcev na E-mesto?


Prepoznavanje in preprečevanje življenju in zdravju nevarnih situacij


1tan

1tan
Št. sporočil: 17171
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 11.07.2014 08:15:15 Citiraj objavo Pošlji ZS

Afte so razjede v ustih, ki vsaj enkrat v življenju pestijo večino ljudi. Gre za posamične in boleče večje ali manjše plitve razjede na ustni sluznici. Redkeje se pojavijo tudi v večjem številu. Vzrok neprijetnih razjed ni povsem znan, omenjajo pa se različni dejavniki, kot so oslabljen imunski sistem, stres, slabokrvnost, hormonske sprememb, opekline zaradi prevroče zaužite hrane ali pijače, pomanjkanje vitaminov itd.

In kako se jih lahko znebimo in bolečino pomirimo na naraven način?

Eterični olji poprove mete in evkaliptusa

Pomagamo si lahko z eteričnimi olji poprove mete in evkaliptusa, ki imata protivnetne in protimikrobne lastnosti. Za mešanico boste tako potrebovali:

2 žlici olivnega olja,
10 kapljic eteričnega olja poprove mete,
8 kapljic evkaliptusovega eteričnega olja.

Zgornje sestavine zmešajte in dobro pretresite v temni steklenički s pokrovom, nato zmes nanesite neposredno na afte. Pred uporabo mešanico vedno pretresite.

Kokosovo olje

Kokosovo olje deluje protimikrobno in protivnetno ter je prav tako zelo učinkovito proti aftam.

Med

Tudi med je s svojim protibakterijskim in protivnetnim delovanjem odlično sredstvo proti aftam, ki ga prav tako lahko nanesemo neposredno nanje.

Vrečka čaja

Na afte položite filter vrečko čaja, ki vsebuje tanin, in pustite delovati. Taninska kislina namreč pomaga izsušiti razjedo.

Žajbljev čaj

Grgrajte čaj iz žajblja, saj ima antiseptične lastnosti in ga zato vsebujejo tudi številne ustne vode.

avtor. A.R. siol.net/trendi/lepota in zdravje

 
1tan

1tan
Št. sporočil: 17171
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 26.11.2014 18:26:14 Citiraj objavo Pošlji ZS

POZDRAVIMO HERPES Z doma narejenimi pripravki

Proti herpesu naj bi bili izjemno učinkoviti kava, čaj in alkohol – le kdo bi si mislil! V knjigi Zdravimo se z naravo za učinkovito zdravljenje herpesa priporočajo, da takoj ko začutiš začetne simptome herpesa – torej značilno ščemenje – na mesto položiš mokro filter vrečko čaja Earl Grey. Druga različica je, da na prizadeto mesto z vatirano palčko za ušesa naneseš ohlajeno črno kavo ali žgano alkoholno pijačo – na primer gin, vodko ali viski.

 

Za zdravljenje herpesa naj bi bila zelo učinkovita tekočina, ki jo dobimo, če stisnemo ognjičeve cvetove in jo z vatko nanesemo neposredno na herpes. Nekateri trdijo tudi, da se herpes hitreje pozdravi, če ga namastimo, zato priporočajo, da ga namažeš z oljem iz kapsule z vitaminom A ali E, oljem, vazelinom ali cinkovo mastjo. Proti herpesu pa pomaga tudi hlajenje prizadetega mesta z ledom.
1tan

1tan
Št. sporočil: 17171
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 22.06.2015 20:38:37 Citiraj objavo Pošlji ZS

Ena najbolj neprijetnih nadlog v poletnih mesecih so zagotovo komarji. Že njihovo letanje marsikomu ’pije kri’, njihov pik povzroča neprijetno srbečico, v nekaterih deželah pa je lahko tudi usoden. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj nekatere ljudi komarji pogosteje pičijo kot druge? Znanstveniki so končno našli odgovore!

Presnova

Vsaka oseba ima posebeno presnovo, prav tako kemijsko sestavo telesa, ki je kot nekakšen prstni odtis, torej edinstvena. Nekatere kombinacije kemijskih snovi v telesu tako bolj privlačijo komarje kot druge. Od specifičnega vonja znoja do količine sladkorja v telesu. Sčasoma se vsa ta razmerja seveda lahko spremenijo in posledično nas imajo tudi komarji bolj oziroma manj radi, pojasnjuje dr. Phill Keler iz Univerze entomologije na Floridi.

Krvna skupina

Japonski znanstveniki so ugotovili, da nekatere krvne skupine bolj privlačijo komarje, mednje sodi predvsem ’0’, najmanj pa jih privlači krvna skupina ’A’. Ljudje namreč izločamo snovi, po katerih komarji prepoznajo našo krvno skupino.

Pivo

Morda boste presenečeni, a komarji obožujejo pivo. Tisti, ki torej radi zvrnete kozarček hmeljeve pijače, lahko pričakujete, da vas bodo te male poletne nadloge prej pičile od ostalih. Raziskavo, ki so se je lotili na Ameriški organizaciji za nadzor nad komarji, je to potrdila, dovolj pa naj bi bila že zelo majhna količina piva.

Polna luna

Organizacija za nadzor nad komarji je objavila tudi podatek, da so komarji v obdobju polne lune kar 500-krat bolj aktivni kot sicer. Ne glede na luno pa najraje ’napadajo’ predvsem zjutraj in zvečer.

Vonj stopal

Ljudem sicer ni jasno, zakaj bi koga privlačil vonj stopal, ki roko na srce v večini primerov ni ravno prijeten, a komarji ta vonj preprosto obožujejo, potrjuje znanstvenik Barth Noles. To odkritje potrjuje še ena raziskava, in sicer so odkrili, da imajo smrdljivi siri, ki prav tako privlačijo komarje in neumita človeška stopala podoben vonj, pa tudi neverjetno podobno populacijo mikrobov.

Nosečnost

Predvsem ženske v drugem in tretjem tromesečju nosečnosti imajo komarji še kako radi. Te naj bi vdihovale večjo količino zraka, komarje pa privlači predvsem vlaga in ogljikov dioksid iz njihovega daha, prav tako jih privlači toplota njihovega trebuha.

Telesna aktivnost

Ogljikov dioksid je poleg znoja pravi magnet za male krvosese, torej smo med športnimi aktivnostmi, ko se bolj potimo, tudi komarjem privlačnejši.
1tan

1tan
Št. sporočil: 17171
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 28.03.2020 13:31:04 Citiraj objavo Pošlji ZS
Vorbith

Vorbith
Št. sporočil: 10
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 07.04.2020 10:48:35 Citiraj objavo Pošlji ZS

Pozdravljeni,

kako dolgo verjamete, da bo pandemija? Kako se spopadate z otroki?

Če moram sprejeti nekaj posebnih ukrepov, me obvestite. Imam enega otroka, starega 8 let. SmileyNazadnje uredil Vorbith dne, 07.04.2020 ob 10:49

snejbi

snejbi

Admin Št. sporočil: 7107
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 07.04.2020 18:44:12 Citiraj objavo Pošlji ZS

Mene pa zelo zelo skrbi ker so s psihiatrije očitno predčasno odpustili nekaj kroničnih povratnikov.

 

 

 
Prepoznavanje in preprečevanje življenju in zdravju nevarnih situacij

e-mesto.si