Prijava

Anketa
Kako privabiti več igralcev na E-mesto?


Konceptualni albumi


Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7386
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 07.11.2017 23:37:53 Citiraj objavo Pošlji ZS

Glede na hud manjko ažuriranja tem (in nastajanja novih, vsebinsko bogatih), lahko po eni strani rečem, da "pišam proti vetru", po drugi strani pa delam zgolj in samo za svoj "gušt" (kaj vem, morda pa se mi čez leta in leta (?) pridruži še kdo).

Prvo, kar mi pade na pamet v tem trenutku (ja, ok, razni floydi in podobni pridejo naknadno :D), je Tolkien. Ja, super-duper filmska trilogija Lord of the rings je bla posneta pod taktirko Petra Jacksona (začenši leta 2001), animiran celovečerec je bil posnet še precej prej (1978, sicer ni pokrival celotne zgodbe). Sledila je še famozna filmska adaptacija dela The Hobbit, samega začetka pa nekako nihče ni omenjal. No, v tem trenutku sem napisal debelo laž. Kako se je vse skupaj začelo, vštevši nastanek srednjega sveta, je opisano v delu The Silmarillion - izredno slikovito in bogato delo že omenjenega avtorja Johna Ronalda Reuela Tolkiena, katerega del so v koncept svojega glasbenega dragulja vpeli Nemci Blind Guardian leta 1998. Svojo konceptualno stvaritev so poimenovali "Nightfall in Middle Earth" - in svoje delo so opravili presneto dobro (subjektivno še vedno ena najboljših njihovih plošč).

Sama vsebina je sestavljena iz skladb, ki pokrivajo določen del zgodbe, in pripovednih delov likov iz knjižnega dela, kar doda celotnemu albumu še večji čar, obenem pa ustvari vtis, da smo priča glasbeno-pripovednemu povzetku The Silmarillion, ki je bil v knjižni obliki izdan posthumno.

 
Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

snejbi

snejbi

Elitni član Št. sporočil: 7082
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 11.11.2017 00:53:37 Citiraj objavo Pošlji ZS

Well, si pogumno zastavil.. Pri tem mrtvilu ki vlada na forumu je to res res specifična tema, res pogrešam nekatere gonilne sile izpred let ko je bil forum kar žvahn.

Silmarrillion ja, redkokdo pozna. Hecno je tudi. da je LOTR zaživel šele po objavi Harrya Potterja - ko so Rowlingovi očitali da je precej stvari privzela po Tolkienu.
Blonde moments are OK.

Gustaf

Gustaf
Št. sporočil: 7386
Regija: Ljubljana z okolico
Datum objave: 12.11.2017 02:26:35 Citiraj objavo Pošlji ZS

No evo, to.

Take stvari se pogrešajo, ja. Da ti nekdo napedena še kako informacijo, za katero nisi vedel. Hvala (tega z Rolingovo namreč nisem vedel, kul). Sicer pa, Snejbi, tako je na vseh forumih (mrtvilo mislim) - vsaj na teh, kjer se jaz potikam. No, pa dovolj besedi; nazaj k temi smile

Za kontrast bom uporabil Dream Theater-jevo epsko mojstrovino Six degrees of inner turbulence iz leta 2002. Zakaj kontrast? V prvem primeru (Tolkien) je šlo za fantazijsko tematiko, tokrat gre za različne preizkušnje/epizode v realnem življenju, ki jih mnogi doživijo/doživljajo.

Album je sestavljen iz dveh delov (tudi fizično se nahaja na dveh CD ploščkih). V prvem delu so v obliki petih skladb obravnavane socialne teme, kot so alkoholizem, vprašanje vere, osamljenost, manipulacija na področju raziskav matičnih celic, smrt.

Posebnost tega albuma pa je drugi plošček, na katerem se nahaja le ena, naslovna skladba. Sestavljena je iz osmih delov, v katerih spoznamo šest posameznikov, ki se spopadajo z različnimi duševnimi stanji (bipolarna motnja, post travmatski sindrom, shizofrenija, poporodna depresija in izguba otroka, avtizem, antisocialna osebnostna motnja). Posebnost tega drugega CD-ja je v tem, da je strukturno sestavljen v podobni maniri kot klasična simfonija; prvi del predstavlja uvertura, ki glasbeno povzame celotno delo, sledi šest zgoraj opisanih delov, ki obravnavajo različna duševna stanja, zadnji, osmi del pa izžareva upanje, da je moč tudi v težkih situacijah najti izhod.

Besedila so izrazno močna in izžarevajo napake, ki jih delamo v vsakdanjem življenju, kot je primer v zadnjem (8.) delu drugega CD-ja:

Shame and disgrace over mental unrest
Keeps us from saving those we love

 

Še zlasti Slovenci smo nagnjeni k temu "kaj bodo pa drugi (sosedje) rekli". K vragu z njimi, če so omejene pameti! Človeško življenje je še vedno bolj vredno od postranskih pogledov in že majhna gesta lahko spremeni ogromno...

 
Who are you to question my sincerity
For now you are high on yourself

Konceptualni albumi

e-mesto.si